Klimagassregnskap / LCA for bygg

Klimagassregnskap i TEK 17

1. Juli 2022 ble det innført et nytt kapittel i byggeteknisk forskrift (TEK 17), Kapittel 17 – Klima og livsløp, som stiller krav om klimagassregnskap for materialbruk ved oppføring og hovedombygging av boligblokker og yrkesbygg. Evotek har både kompetanse og verktøy til å levere klimagassregnskap som oppfyller kravene i TEK17 §17-1.

Klimagassutslipp fra bygg

Byggesektoren blir ofte kalt 40 %-sektoren, og det sies at den står for om lag 40 % av globale utslipp gjennom material- og energibruk. I en utredning fra Asplan Viak i 2022[1] ble det estimert at sektoren er direkte og indirekte ansvarlig for 15 % av klimagassutslippene fra norsk økonomisk aktivitet. Å redusere klimagassutslipp fra oppføring og drift av bygg er en viktig brikke i løsningen på klimakrisen. 

TEK17 stiller kun krav om å dokumentere CO2-utslipp for det ferdige bygget, og har ingen grenser for tillatte CO2-utslipp. Utslipp fra energibruk til drift av bygget er ikke inkludert, selv om dette for de fleste bygg utgjør enn større andel av byggets utslipp enn materialbruk. Et klimagassregnskap iht. krav i TEK17 gir viktig kunnskap og setter fokus på problemstillingen, men bidrar ikke direkte til å kutte utslipp.

Flere sertifiseringsordninger, bedrifter, og byggherrer, stiller både krav om klimagassregnskap med utvidet omfang ift. TEK17, og har grenser for tillatt CO2-utslipp eller reduksjon sammenlignet med et referansebygg.  

Ønsker man å strekke seg lengre enn minstekravene i TEK17, og aktivt jobbe med å redusere CO2-utslipp fra sitt byggeprosjekt, kan Evotek i tillegg bidra med følgende tjenester innen klimagassregnskap:

  • Klimagassregnskap som oppfyller krav i FutureBuilt, BREEAM,  andre miljøsertifiseringer, kravspesifikasjoner, og bedriftsspesifikke miljøkrav.

  • Utvidet klimagassberegning som også inkluderer utslipp fra energibruk i drift.

  • Analyse av byggets utslipp og rådgiving om tiltak for å redusere CO2-utslipp.

  • Beregning av CO2-utslipp fra referansebygg for sammenligning med eget prosjekt, og dokumentasjon av reduksjon i CO2-utslipp.  

  • Klimagassberegning i tidligfase av prosjektet for bruk som verktøy for å planlegge og oppnå målsetning om utslippsreduksjoner.

  • Alternativvurdering knyttet til produkters CO2-utslipp. Dette vil gi et bedre beslutningsgrunnlag for materialvalg i rehab-prosjekter. 

Kontakt pen@evotek.no for mer info.