OBOS og Betonmast tar null feil på alvor på Holmlia senter

– Det er ikke null feil hvis det står noe i protokollen

Null feil er noe du må fokusere på helt fra du starter prosjektet, understreker prosjektleder Geir Arne Fredriksen i OBOS Eiendom.

Null feil er noe du må fokusere på helt fra du starter prosjektet, understreker prosjektleder Geir Arne Fredriksen i OBOS Eiendom.

– Det er en hard målsetning, men vi har fått det til før, sier prosjektleder Geir Arne Fredriksen i OBOS Eiendom AS. Nå gjelder null-målet for miljøprosjektet Holmlia senter.

Det nye bydelssenteret sør i Oslo er en kombinasjon av kjøpesenter og kontorer som kobles til det eksisterende kjøpesenteret, med mål om BREEAM Very good-klassifisering. Senteret får blant annet fasadeintegrerte solceller, CO2-varmepumpe som gjenvinner overskuddsvarme fra kjøpesenteret, aktiv styring av solskjerming, behovsstyrt ventilasjon og prognosestyring av snøsmelting og oppvarming/kjøling av bygget. Innovativ byggteknologi har kvalifisert til 2,3 millioner kr i støtte fra Enova. Prosjektet gjennomføres som fossilfri byggeplass med utvidet grense, og har strenge krav til avfallshåndtering.

Fokus fra start

Dessuten har OBOS altså mål om null feil ved overlevering, og da holder det ikke med feilretting innen 48 timer. På Holmlia senter skal det simpelthen ikke stå noe i protokollen.

– Null feil er noe du må fokusere på helt fra du starter prosjektet, understreker Fredriksen. Han opplyser at OBOS Eiendom og entreprenør Betonmast har oppnådd null feil etter denne strenge definisjonen i et tidligere prosjekt sammen.

– Vi vektlegger ferdigstillelsesfasen tidlig, og stresstester fremdriftsplaner, befaringsplaner og tar jevnlig opp null feil-målet på møter, forklarer Fredriksen.

– Du må planlegge deg tid

Null feil krever at du har tid, understreker prosjektleder Gisle Helgesen i Betonmast.

– Det gjelder å være tidlig ute med å sette standarden. Du må planlegge deg tid til å gå masse, masse befaringer, sier han. Det fordrer også at arealer blir fysisk ferdigstilt tidlig nok til befaring, og til å sette standarden for utførelsen.

– Har vi for eksempel montert en dør eller flislagt et bad, tar vi en runde og blir enig med byggherre om hvordan det skal se ut. Da kan vi rydde unna eventuelle systematiske feil tidlig, og ikke vente til vi har montert i en hel etasje, poengterer han.

Informasjon helt ned

– Dette kan jo virke som en opplagt ting å gjøre?

– Det er klart, men i en hektisk hverdag med stor produksjon er det fort gjort at sånne ting glipper, sier Helgesen. Han mener utfordringen ofte er å få formidlet informasjon til den som faktisk gjør jobben. Betonmast løser dette med et prosjektverktøy som formidler eventuelle avvik direkte og personlig, knyttet til tegninger og bilder av hva som skal utbedres.

Tjener inn ekstrakostnad

Som byggherre mener Fredriksen det er verdt å bruke både tid og ressurser på å følge opp prosjektet underveis.

– Vi er mye på byggeplass selv, og vi bruker byggekontrollører innen forskjellige fag. Jeg tror det å bruke de ekstra ressursene sitter litt inne for en del byggherrer, men den lille ekstrakostnaden er jeg helt sikker på at vi tjener inn mange ganger med effektiv drift og fornøyde leietakere, sier Fredriksen.

– Det gjelder å være tidlig ute med å sette standarden, sier Gisle Helgesen (til venstre) i Betonmast med Kjell Petter Småge fra EvoTek. Bildet tatt i mars. 7 måneder før overlevering.

– Det gjelder å være tidlig ute med å sette standarden, sier Gisle Helgesen (til venstre) i Betonmast med Kjell Petter Småge fra EvoTek. Bildet tatt i mars. 7 måneder før overlevering.

Må rettes i prosjektet

– Avvik som ikke kan bli tatt i prosjektet, blir aldri fikset, påpeker Kjell Petter Småge fra EvoTek, teknisk byggherreombud. Småge berømmer Fredriksen for å være flink til å sette på nødvendige ressurser til riktig tid.   

– Får du ikke kontrollert røranlegget før himlingen er lagt på plass, er det for sent. Men da må du ha timene på byggherresiden til å gjøre kontrollen, understreker han.

Fordel med driftserfaring

EvoTek dekker flere sentrale roller for OBOS i Holmlia-prosjektet: Teknisk byggherreombud, rådgiver BREEAM-Nor, ITB og automatikk.

– EvoTek samkjører våre tekniske kontrollører, sørger for at de snakker sammen og gjør det de skal. Det er en fordel å ha med seg noen som har erfaring ut til drift, poengterer Fredriksen. Mens Småge framhever fordelen med en byggherre som også er opptatt av teknikk.  

– Geir Arne er opptatt av detaljene og har ekstrem oversikt, også over det tekniske, fastslår Småge.

Kjell Petter Småge (til venstre) fra EvoTek scanner energisentralen for å lage en 3D-modell som brukes til å kontrollere arbeidene. Bildet tatt i mars. 7 måneder før overlevering.

Kjell Petter Småge (til venstre) fra EvoTek scanner energisentralen for å lage en 3D-modell som brukes til å kontrollere arbeidene. Bildet tatt i mars. 7 måneder før overlevering.

Spent på kjøpesenter-delen

Holmlia senter skal overleveres i oktober i år og åpner 11.11.2021 kl. 11.00.. Både Fredriksen og Helgesen tror kjøpesenter-delen blir mest utfordrende for å oppnå null feil, først og fremst fordi ikke alle leietakere er på plass ennå.

– Ambisjonen er litt tøff, men det skal bli artig når vi får det til gang to med samme entreprenør, sier Fredriksen.

– OBOS er medspillere og bidragsytere – det er nøkkelen, mener Helgesen.

Butikklokalene ved Holmlia senter er ikke fullt utleid ennå, og det gjør null feil-ambisjonen mer krevende. Bildet tatt i mars. 7 måneder før overlevering.

Butikklokalene ved Holmlia senter er ikke fullt utleid ennå, og det gjør null feil-ambisjonen mer krevende. Bildet tatt i mars. 7 måneder før overlevering.

OBOS Manglerud, med godt inneklima og energieffektivitet

«Flere eiendomsselskaper øker sine ambisjoner. Deres ønsker om å oppnå mer bærekraftige og klimavennlig løsninger ved valg av teknologi er åpenbare. De ønsker å tilby leietagerne bedre inneklima og lavere felleskostnader.»

OBOS Manglerud har oppgradert sine tekniske installasjoner ytterligere for å forbedre sin energieffektivitet. Resultat av prosjektet: Økt komfort for brukerne og en reduksjon i leietagernes felleskostnader med mer enn 600 000,- per år.

Du kan lese artikkelen om prosjektet og Øyvind Sandstad fra EvoTek sin rolle i ITB Aktuelt:
https://www.itbaktuelt.no/2021/04/20/obos-manglerud-et-kjopesenter-med-godt-inneklima-og-god-energieffektivt/

Enova støtter konseptutredning i Svolvær sentrum

En million i ENOVA-støtte for konseptutredning av et mer bærekraftig Svolvær sentrum

Konseptutredningen vil være et samarbeid mellom Vågan kommune, Lofotrådet og Eiendomsspar, og inngår som en del av prosjektet Lofoten De Grønne Øyene 2030. De Grønne Øyene har som mål å gjøre Lofoten mer bærekraftig og fornybar.

Eiendomsspar skal bygge et nytt hotell nord i Svolvær sentrum. Vi er stolte av å ha bistått Eiendomsspar i utarbeidelsen av søknaden.  I søknadsprosessen har vi tatt for oss nytenkende fagområder, med fokus på samspill og bærekraft. Det ble definert fem fokusområder; innovativ avfallshåndtering, lokale energiløsninger i smart samspill, utslippsfri mobilitetshub, utslippsfri anleggsplass og sirkulære bygg og materialer. 

«Eiendomsselskapet Eiendomsspar har stilt et sterkt energifaglig kompetansemiljø tilgjengelig i både søknadsarbeidet og til støtte ved gjennomføring av prosjektet.» (pressemeldingen til ENOVA)

Vi ser frem til å bistå Eiendomsspar videre i utredningen! 

For å lese hele pressemeldingen se link under.

https://vagan.kommune.no/aktuelt/pressemelding-om-enova-stotte.29050.aspx

For mer informasjon ta kontakt med Lara Hammer og Kjell Petter Småge.

Bilde1.jpg

EvoTek tar i bruk nye verktøy

Et mål om kontinuerlig forbedring av arbeidsoppgaver og prosesser gjør at EvoTek på nyåret aktivt har tatt i bruk 3D-scanning i vårt daglige virke.

Muligheten til å enkelt og tidseffektivt få på plass en digital modell av befarte rom og tekniske anlegg har en rekke fordeler. Det gir oss svært godt underlag og dokumentasjon fra befaringer og ved ombygging og rehabilitering av tekniske anlegg. Det å kunne ta en interaktiv, målsatt 3D-modell med i sparring og mulighetsvurderinger med kunder og entreprenører tilfører også en ny dimensjon til disse arenaene.  

Mulighetene er mange og modellene kan tilføre verdi helt fra innledende befaringer, gjennom prosjektgjennomføringer og videre som en del av FDV og i integrasjon mot SD-anlegg.

Tidligere har denne type teknologi i større grad vært forbeholdt store anlegg-, vei- og byggeprosjekter, men utviklingen har ført til svært lave kostnader knyttet til bruken av denne teknologien også i småprosjekter, befaringer, kartlegging mm. Kostnaden blir samtidig forsvinnende liten sammenlignet med merverdien modellen gir oss og kundene våre.

For mer informasjon, ta kontakt med EvoTek v/Mathias Bele Ødegaard

3D-1.jpg
3D-3.jpg
3D-modell av ventilasjonsrom Lysaker Torg 25

3D-modell av ventilasjonsrom Lysaker Torg 25

 

Kristian Augusts gate 13 – Oslos første fullskala ombruksbygg

Evotek har bistått Entra i utviklingen av Oslos første fullskala ombruksbygg.

Kristian Augusts gate 13 er et kontorbygg fra slutten av 1950-tallet som nå renoveres etter sirkulære prinsipper. Prosjektet benytter BREEAM NOR med innarbeidet krav tilsvarende BREEAM Very Good. Det legges opp til utslippsfri byggeplass, 100 % avfallssortering og ombruk av materialer med blant annet større betongelementer fra regjeringskvartalet. Bygget skal stå ferdig i løpet av september 2020.

Stian Kristiansen hos EvoTek har siden mars bistått som byggherrens ITB-koordinator på prosjektet. Han vil også bistå byggherren i ferdigbefaringer, fullskalatester samt overtakelse av byggets tekniske anlegg.

Du kan lese mer om prosjektet her:

Link til sak fra NRK: https://www.nrk.no/norge/her-gjenbrukes-deler-av-regjeringskvartalet-_-men-dagens-regler-gjor-det-vanskelig-1.15104239
Link til Entra: https://www.entra.no/projects/kristian-augusts-gate-13/195

EvoTek har bistått som RiEnergi: Omsorgsboliger, Drammen kommune

Evotek har bistått Byggfokus med bygging av omsorgsboliger i Svelvik.

Prosjektet består av tre frittliggende småblokker, to av dem er på tre etasjer med i alt tolv leiligheter. Boenhetene skal prioriteres for de vanskeligstilte på boligmarkedet i kommunen, personer med rus / psykiske utfordringer, funksjonshemmede og eldre. Ett bygg ble levert med passivhusstandard og to bygg med lavenergiklasse 1.

Vår rolle i prosjektet har vært RiEnergi.

Du kan lese mer om saken hos Byggindustrien (Bygg.no), her: https://www.bygg.no/article/1427222

17738234.jpg
 

Nye kontorlokaler

Evotek AS har flyttet til nye kontorlokaler - og fokuset er gjenbruk og energibesparelse.

Høsten 2019 flyttet vi til nye lokaler på Lysakerlokket, Lysaker Torg 15. Etter mange års samarbeid med Storebrand, var det en glede for oss å bli leietaker hos dem. EvoTek er en bedrift med fokus på bærekraft, med dette var det viktig å ha en så miljøvennlig re-lokalisering som mulig, samtidig som vi ønsket å velge energibesparende løsninger. Gjennom et tett samarbeid med Storebrand har vi nå flyttet inn i et lokale vi er veldig fornøyd med.

Tilnærmet alle møbler er gjenbrukt eller kjøpt brukt. Mesteparten av møblene vi ikke hadde behov for ble donert til et idrettslag.

Med fokus på energibesparende løsninger har lokalet:

  • “Døde stikk” Utkobling av alle stikkontakter på tilstedeværelse

  • Energieffektiv belysning

  • Belysning med dagslyssensor og tilstedeværelsesdetektorer

  • Detaljert energimåling på eget strømforbruk

  • Vann- og energibesparende hvitevarer

Kontor_nytt.jpg
 

Enovakonferansen 2019

Hvem kan knekke milliardkoden?
Kjell Petter Småge, daglig leder i Evotek, deltok som jurymedlem under Enovakonferansen 2019.

Det årlige markedet for lønnsomme energitiltak i bygningsmassen er på flere milliarder kroner. Likevel går energieffektiviseringen for tregt. Skal vi få fart på dette markedet, og skape nye markeder for sirkulære tjenester, er vi avhengig av at noen ser god butikk. Hva er nøkkelen for å lykkes og hvilke ideer har allerede sett dagslyset? Få innblikk i nye forretningsmodeller Enova har støttet i 2018.

Du kan se presentasjoner og jurybegrunnelsen fra Enova sin youtube-kanal her: https://www.youtube.com/watch?v=3OuA7N3sHnc (fra 05:04:30)

Enovakonferansen 2019.JPG
 

Vinner av årets Lyspris - Sykkelhotellet på Oslo S

Sykkelhotellet på Oslo S vant året Lyspris i klassen “beste innendørsprosjekt”.

I sin begrunnelse for kåring av årets vinner av Norsk Lyspris 2018 - beste innendørsprosjekt, har juryen uttalt:

“Dypt innfelt mellom trespiler er diffuse lyslinjer plassert i et harmonisk, men tilfeldig mønster. Lysbildet er dynamisk og mønsteret endres kontinuerlig slik at de parkerte syklene som bakbelyses av veggenes nedre del, fremstår i tydelig kontrast og gir lysspill på gulvet. Løsningen med en kombinasjon av trespiler og LED-linjer i en varm tone fremhever og styrker treets materialitet.”

Du kan lese hele artikkelen på Lyskultur sine nettsider:
https://www.lyskultur.no/vinnere-norsk-lyspris-2018.6166245-342094.html

Etter.jpg
 

Sven Opalic - Intervju VVS-dagene

Artikkelen på side 22. Tekst: Ole Bjørn Ulanæs

Artikkelen på side 22. Tekst: Ole Bjørn Ulanæs

Sven Opalic ble intervjuet under VVS-dagene angående kunstig intelligens.

Sven svarer på om vi totalt sett vil bli mer kostnadseffektive i fremtiden med ny teknologi i et energi- og miljøteknisk perspektiv.

Sven skiver også en doktorgradsavhandling som vil bli svært spennende for vår bransje, om kunstig intelligens for energioptimalisering.

Du kan se intervjuet her:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1909013486074371&id=119611281478106 

Kjell Petter Småge - Kunstig intelligens

Kjell Petter Småge, daglig leder i Evotek, har uttalt seg om kunstig intelligens i intervju med Analyse samfunn Juni 2018 nr.2.

“Såkalte “smarte bygg” er ingen nyhet. det har vi hatt i mange år. Det nye er at nå tas kunstig intelligens i bruk for å optimalisere styring av bygg. Det skal gi bedre inneklima og lavere energikostnader”

Du kan lese hele utgivelsen her, på side 22: https://issuu.com/europeanmediapartner/docs/analysesamfunn-0618-e-papir

Artikkelen på side 22. Tekst: Ole Bjørn Ulanæs

Artikkelen på side 22. Tekst: Ole Bjørn Ulanæs